}

Bilgisayarınızı virüs ve solucan saldırılardan koruma yolları

Bilgisayarınızı virüs ve solucan saldırılardan koruma yolları

İnternet her geçen gün günlük hayatımıza daha fazla dahil olduğu için yeni tür online saldırılardan nasıl korunmamız gerektiğini de öğrenmeliyiz.

Sizin için hazırladığımız bu yazıda, çok yönlü tehditlere karşı kendinizi korumak için kullanabileceğiniz en faydalı ip uçlarını bulacaksınız.

Bir Malware Kişisel Bilgisayarıma Ne Yapabilir?
Malware (kötü amaçlı yazılım), virüs bulaşan sistemlerde arka kapıları açarak hackerlera, gasp edilen kişisel bilgisayara doğrudan erişim sağlamaktadır. Bu senaryoda, bir hacker virüs bulaşan kişisel bilgisayarı uzak bir sisteme kişisel bilgi indirmek veya kişisel bilgisayarı suç faaliyetlerinde kullanılan uzaktan kontrol edilen bir “bot” cihazına dönüştürmektedir.

Hackerler saldırılarını toplu postalama içine yerleştirilen virus ve solucanlar yerine belirli yüksek değerli kullanıcıları hedefleyecek şekilde tasarlamaktadır. Bu programlar özellikle veri hırsızlığı için yaratılmaktadır.

Ya P2P?
Denkler arası (P2P) ağ virüsler için bir atış rampası haline gelmiştir. Saldırganlar ücretsiz indirilebilen programların içine casus programlar, virüsler, Truva atları ve solucanlar yerleştirmektedir. Birçok P2P programının en tehlikeli özelliklerinden biri başkalarına doğrudan bilgisayarınıza bağlanma ve dosya paylaşımları vasıtasıyla tarama imkanı veren “dosya sunucusu” özelliğidir.

P2P, kişisel bilgisayarınızda kazara erişilebilir dosyalarda sakladığınız loginlere, kullanıcı ID ve şifrelerine, canlı dosyalara ve kredi raporlarına, chat logları, çerezler ve e-postalar gibi kişisel bilgilere ve tıbbi kayıtlara kazara erişim vermektedir. P2P dosyalarındaki virüsler, e-posta ve anlık mesajlarla olduğu gibi mümkün olduğu kadar fazla kullanıcı vasıtasıyla dolanmakta ve böylece bilgi çalarak bunları kimlikleri taklit ederek sahtecilik yapan siber suçlulara iletmektedir.

Kendinizi Virüs ve Solucanlara Karşı En İyi Şekilde Korumak için İpuçları
Kişisel bilgisayarınızı korumalısınız. sizin için hazırladığımız temel kuralları izlemeniz,internete her girdiğinizde sizin ve ailenizin korunmasına yardımcı olacaktır.

  • Bilgisayarınızı güçlü bir güvenlik yazılımıyla koruyun ve bu yazılımı daima güncel tutun. McAfee Total Protection Truva atlarına, hackerlere ve casus yazılımlara karşı kanıtlanmış kişisel bilgisayar koruması sağlar. Entegre anti-virüs, casus yazılım, güvenlik duvarı, anti-spam, anti-phishing (dolandırıcılık), ve yedekleme teknolojileri günümüzün ileri seviyeli çok yönlü saldırılarıyla mücadele etmek için birlikte çalışmaktadır. Diskleri, e-posta eklerini, webden indirilen dosyaları ve word ve Excel gibi yazım ve tablolama programları ile yaratılan belgeleri ve tabloları da tarayabilen, aynı zamanda da Truva atlarına, hackerlere ve casus yazılımlara karşı kanıtlanmış kişisel bilgisayar koruması sağlayan ürünler tercih edin.
  • Güçlü anti-spam ve anti-phishing prosedürleri uygulayan bir güvenlik bilincine sahip internet hizmet tedarikçisi (ISP) kullanın.
  • İşletim sisteminizde bilinen açıklara karşı yamalar temin etmek için otomatik Windows güncellemelerini devreye sokun, veya düzenli olarak Microsoft güncellemelerini indirin. Dağıtıma girer girmez diğer yazılım üreticilerinin yamalarını kurun. Bir güvenlik duvarı altında bulunan tamamen yama donanımlı bir bilgisayar Truva atları ve casus yazılım kurulumlarına karşı en iyi şekilde korunmuş olacaktır.
  • Ekleri açarken çok dikkatli olun. Anti-virüs yazılımınızı tüm e-posta ve anlık mesaj eklerini otomatik olarak tarayacak şekilde yapılandırın. E-posta programınızın ekleri otomatik olarak açmadığından veya otomatik olarak grafik haline getirmediğinden emin olun ve ön izleme bölmesinin kapalı olmasını sağlayın. İstenmeyen, e-postaları veya beklemediğiniz ekleri tanıdığınız kişilerden gelse bile asla açmayın.
  • P2P dosya paylaşımını kullanırken dikkatli olun. Truva atları indirmenizi bekleyen dosya-paylaşım programlarını gizlemektedir. Aynı önlemleri e-posta ve anlık mesajlaşma için yaptığınız paylaşımlı dosyaları yüklerken de kullanın..exe, .scr, .lnk, .bat, .vbs, .dll, .bin, and .cmd uzantılı dosyaları indirmeyin.
  • PDA; cep telefonu ve Wi-Fi cihazlarınız için güvenlik önlemlerini kullanın. Virüsler ve Truva atları bir e-posta/anlık mesajlaşma eki olarak gelebilir, internetten indirilebilir, veya bir masa üstünden diğer verilerle beraber yüklenebilir. Cep telefonu virüsleri ve mobil phishing saldırıları henüz daha başlangıç aşamasındadır, ancak daha fazla insan telefonlarından mobil multi-medya hizmetlerine ve İnternet içeriğine doğrudan eriştikçe bu sorunlar da daha yaygın hale gelecektir. Cep telefonunuzda daima bir PIN numarası kullanın ve asla güvenilmez bir kaynaktan mobil yazılım indirmeyin.
  • Anlık mesajlaşma uygulamanızı doğru bir şekilde yapılandırın. Bilgisayarınızı açınca otomatik olarak açılmamasını sağlayın.
  • Spam-tabanlı phishing gizli düzenlerinden haberdar olun. E-posta veya anlık mesajlardaki linklere tıklamayın.
  • Dosyalarınızı düzenli olarak yedekleyin ve yedeklemeleri kişisel bilgisayarınızın dışında bir yerde saklayın. Bir virüs saldırısının kurbanı olduğunuz takdirde, resimleri, müzik dosyalarını, filmleri ve vergi iadeleri ve banka ekstreleri gibi kişisel bilgilerinizi yerine koyabilirsiniz.